Cybersecuritybeeld Nederland 2

  • Type: Publicatie
  • Laatste wijziging: 06-07-2012
  • Eerste publicatie: 06-07-2012
  • Versie: 1.0
  • Status: Actief

Digitale spionage en digitale criminaliteit blijven de grootste digitale dreigingen waar Nederland mee wordt geconfronteerd. Zowel overheid als bedrijfsleven en burgers blijven daarbij kwetsbaar als doelwit. Dat blijkt uit het tweede Cybersecuritybeeld Nederland dat minister Opstelten van Veiligheid en Justitie op 6 juli naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Ten opzichte van het eerste Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN) uit 2011, zijn geen grote verschuivingen in dreigingen waarneembaar. Van de (heimelijke) activiteiten van staten en beroepscriminelen gaat nog steeds de grootste dreiging uit. Wel zijn de handelingen van de hacktivisten, beroepscriminelen en cyberonderzoekers de afgelopen periode zichtbaarder geweest. De toenemende waarschijnlijkheid van digitale sabotage is en blijft een punt van zorg.

Kwaadwillenden zijn steeds sneller in staat zwakheden te misbruiken ten opzichte van de soms lange doorlooptijden die leveranciers nodig hebben om patches uit te brengen en voor gebruikers om de patches te implementeren. Ondanks initiatieven tot verbetering houden de maatregelen, methodes en initiatieven tot verdediging nog geen gelijke tred met de motivatie, doorzettingsvermogen en de middelen van staten en cybercriminelen.

Verdere verdieping en conclusies zijn te vinden in het tweede CSBN.

Het Cybersecuritybeeld Nederland is opgesteld door het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Aan de totstandkoming is bijgedragen door diverse partijen uit de publieke en partijen sectoren, wetenschappers en maatschappelijke organisaties.

Download

Wat is het NCSC?

CSBN 2018

Nederland digitaal veilig