CSBN 2016 - Beroepscriminelen voeren langdurige, hoogwaardige en geavanceerde operaties uit

  • Type: Dossier
  • Laatste wijziging:
  • Eerste publicatie: 02-09-2016
  • Versie:
  • Status: Actief

Campagnes van beroepscriminelen worden steeds geavanceerder. In het verleden waren de digitale aanvallen en bijbehorende campagnes van criminelen vaak van korte duur en gericht op snel geld verdienen door veel partijen te benadelen. Criminelen hebben het afgelopen jaar een aantal campagnes uitgevoerd waarvoor hoge investeringen zijn gedaan en waaruit een hoge organisatiegraad blijkt.

 

Trend
Beroepscriminelen vormden het afgelopen jaar een grote dreiging op het gebied van cybersecurity.


Manifestatie
Criminelen hebben het afgelopen jaar een aantal campagnes uitgevoerd waarvoor hoge investeringen zijn gedaan en waaruit een hoge organisatiegraad blijkt.

Doel
Het doel van beroepscriminelen is financieel gewin. Dit verkrijgen zij door het plegen van digitale aanvallen of door het dreigen met digitale aanvallen en afpersing.

Middelen
Remote access tools zijn zeer populair onder criminelen. Criminelen gebruiken deze om binnen computernetwerken van organisaties te zoeken naar waardevolle systemen en informatie. Ook zijn er online marktplaatsen waar deze activiteiten voor iedereen als dienst in te kopen zijn. Criminelen hebben zich het afgelopen jaar massaal toegelegd op ransomware. Bovendien wordt spearphishing door criminelen steeds verfijnder en voor betrokkenen geloofwaardiger. Spearphishing is hierdoor steeds lastiger te bestrijden met beveiligingsbewustzijn.

Weerbaarheid
Mobiele Apparaten zijn vaak niet voorzien van de laatste updates. Veel organisaties installeren patches niet tijdig, waardoor systemen kwetsbaar blijven.

Zie ook

Lees meer

Download

Wat is het NCSC?

CSBN 2017

Nederland digitaal veilig