Factsheet Continuïteit van onlinediensten

  • Type: Factsheet
  • Laatste wijziging: 14-03-2016
  • Eerste publicatie: 15-04-2013
  • Versie: 2.0
  • Status: Actief

Met een (Distributed) Denial-of-Service-aanval wordt de capaciteit van onlinediensten of de ondersteunende servers en netwerkapparatuur aangevallen. Het resultaat van deze aanval is dat diensten slecht of helemaal niet meer bereikbaar zijn voor uw medewerkers of klanten. Dit kan leiden tot grote (imago)schade. Het vormt een reële dreiging voor alle organisaties met onlinedienstverlening, zoals websites, waarvan de continuïteit van belang is.

Het NCSC adviseert om zowel technische als organisatorische maatregelen te treffen om uw organisatie tegen de verschillende vormen van (D)DoS-aanvallen te beschermen. Deze aanvallen kunnen de ICT, en de daarvan afhankelijke werkzaamheden, van uw organisatie verstoren. Dit kan leiden tot (imago)schade. Het vormt een reële dreiging voor organisaties die onlinediensten verlenen, zoals websites.

Maak een overzicht van uw ICT-infrastructuur. Tref voor onderdelen binnen uw eigen beheer technische maatregelen. Maak voor overige onderdelen afspraken met de desbetreffende leverancier. Bereid uw organisatie voor op een aanval door middel van een duidelijke respons- en communicatiestrategie.

Het NCSC heeft deze factsheet vernieuwd en de factsheet Technische maatregelen voor de continuïteit van onlinediensten opgesteld om u hierbij te ondersteunen.

Engels

Een Engelse vertaling van dit factsheet is beschikbaar op onze Engelstalige website.

Download

Wat is het NCSC?

CSBN 2018

Nederland digitaal veilig