Factsheet De aanhouder wint (Advanced Persistent Threats)

  • Type: Factsheet
  • Laatste wijziging: 18-10-2013
  • Eerste publicatie: 26-04-2013
  • Versie: 1.3
  • Status: Actief

Een Advanced Persistent Threat (APT) is de dreiging die uitgaat van een doelgerichte ‘langdurige’ cyberaanval op vooral kennisrijke landen en organisaties door statelijke actoren en criminele organisaties. De aanvaller is daarbij volhardend in zowel de pogingen om een organisatie binnen te dringen als ook om binnen de ICT-infrastructuur heimelijk aanwezig te blijven.

Tijdens de APT-aanval zal de aanvaller vooral ‘vertrouwelijke’ informatie verzamelen en/of voorbereidingen treffen om werking van vitale componenten te kunnen verstoren. Het merendeel van deze aanvallen is eenvoudig van aard en vooral succesvol door het ontbreken, binnen organisaties, van adequate detectie en beveiligingsmaatregelen.

In het Engels wordt deze dreiging ‘Advanced Persistent Threat’ (APT) genoemd. De indruk bestaat dat tegen doelgerichte aanvallen weinig maatregelen te nemen zijn. Dit is zeker niet het geval. Deze factsheet biedt, naast een analyse over APT-aanvallen, praktische handvatten om de bescherming tegen en detectie van deze aanvallen te verbeteren.

Download

Wat is het NCSC?

CSBN 2018

Nederland digitaal veilig