Adviezen en maatregelen tegen DDoS-aanvallen

Met een (Distributed) Denial-of-Service-aanval wordt de capaciteit van onlinediensten of de ondersteunende servers en netwerkapparatuur aangevallen. Het resultaat van deze aanval is dat diensten slecht of helemaal niet meer bereikbaar zijn voor uw medewerkers of klanten. Dit kan leiden tot grote (imago)schade. Het vormt een reële dreiging voor alle organisaties met onlinedienstverlening, zoals websites, waarvan de continuïteit van belang is.

Het NCSC adviseert om zowel technische als organisatorische maatregelen te treffen om uw organisatie te beschermen tegen de verschillende vormen van (D)DoS-aanvallen. Maak een overzicht van uw ICT-infrastructuur. Voor onderdelen binnen uw eigen beheer kunt u technische maatregelen treffen. Voor overige onderdelen kunt u afspraken maken met de desbetreffende externe leverancier. Daarnaast is het belangrijk om uw organisatie voor te bereiden op een aanval door middel van een duidelijk respons- en communicatiestrategie.

Het NCSC heeft twee factsheets opgesteld om u hierbij te ondersteunen: Continuïteit van onlinediensten (update) en Technische maatregelen voor de continuïteit van onlinediensten (nieuw).

Wat is het NCSC?

CSBN 2018

Nederland digitaal veilig