Bestuurlijk advies politie: back-up tegen cryptoware

De politie heeft een bestuurlijk advies uitgegeven over cryptoware. Cryptoware is een variant van ransomware (ook wel gijzelvirus genoemd) waarbij bestanden op een computer worden versleuteld en er om losgeld wordt gevraagd. Recente vormen van cryptoware gebruiken sterke versleuteling die bijzonder lastig ongedaan te maken is. Het beste wapen tegen deze malware is daarom preventie.

Met veilig surfgedrag kan besmetting zo veel mogelijk worden voorkomen, en het regelmatig maken van back-ups helpt bij het herstellen van een systeem als besmetting toch heeft plaatsgevonden. De politie adviseert met klem om het losgeld niet te betalen. Volledige ontsleuteling vindt meestal niet plaats en door te betalen worden juist nieuwe aanallen uitgelokt.

Het Nationaal Cyber Security Centrum heeft aan dit advies inhoudelijk bijgedragen in samenwerking met Team High Tech Crime van de politie. Het NCSC onderschrijft het belang om besmetting met cryptoware te voorkomen door middel van veilig surfgedrag en het regelmatig maken van back-ups. Lees daarom ook ons factsheet 10 vuistregels voor veilig internetten.

Op de website van de politie is het persbericht te lezen.

Download

Wat is het NCSC?

CSBN 2018

Nederland digitaal veilig