Cyber Europe 2018 – op EU niveau oefenen met cyberincidenten in de luchtvaartsector

Zo'n 30 landen namen op woensdag 6 en donderdag 7 juni deel aan de oefening Cyber Europe 2018. Doel van de oefening was het testen van de grensoverschrijdende samenwerking bij cyberincidenten die escaleren tot EU-crises. Ook de samenwerking met Nederlandse partijen stond op het programma. Dit jaar werd geoefend met cyberincidenten in de luchtvaartsector.

Ongeveer 300 organisaties uit 30 landen, van nationale CERTs tot private partijen speelden mee. Vanuit Nederland namen naast het NCSC met 6 spelers onder andere  Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en Royal Schiphol Group deel. Ze kregen tijdens de oefening te maken met een scenario waarbij de kritische systemen van de luchthaven door middel van digitale en hybride aanvallen werden overgenomen. Meer dan 900 Europese specialisten op het gebied van cyberbeveiliging mochten hier hun tanden in zetten, in de – tot op heden –  breedste cyberbeveiligingsoefening van de EU.

Met de opgedane ervaringen zal de samenwerking en communicatie tussen de partijen in de toekomst op een nog hoger plan worden gebracht.

Om digitale dreigingen het hoofd te blijven bieden is regelmatig oefenen met partners, nationaal en internationaal, van groot belang. Internationale samenwerking, zowel tussen CERTs als met partijen in private sector, leidt tot een betere respons bij grensoverschrijdende cyberincidenten.

Kijk voor meer informatie op de website van Enisa.

Download

Wat is het NCSC?

CSBN 2018

Nederland digitaal veilig