Dorifel virus: de stand van zaken

De afgelopen dagen heeft het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), samen met haar partners, verder gewerkt aan het onderzoek naar het Dorifel virus. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat het Citadel-botnet, de infrastructuur die wordt gebruikt om Dorifel te verspreiden, ook verantwoordelijk is voor de distributie van andere malware zoals Hermes en Zeus. De uitbraak van het Dorifel virus lijkt vooralsnog onder controle te zijn.

De IP-adressen die betrokken zijn bij verspreiding van het Dorifel virus, zijn op verzoek van het NCSC met medewerking van betrokken Internet Service Providers, onbereikbaar gemaakt. Daarnaast zijn het Openbaar Ministerie en Politie begonnen met een strafrechtelijk onderzoek naar de dader(s) achter dit netwerk. Het NCSC werkt momenteel hard aan de nazorg van het virus bij diverse organisaties.

Wat te doen?
Om misbruik tegen te gaan is het noodzakelijk om alle systemen door middel van recente updates bij te werken inclusief het gebruiken van een actuele virusscanner. Het NCSC raadt aan om alle gebruikte wachtwoorden van getroffen gebruikers, aan te passen.

Meest gestelde vragen
Het NCSC heeft na aanleiding van alle binnengekomen vragen, meest gestelde vragen en antwoorden (FAQ’s) opgesteld.

Download

Wat is het NCSC?

CSBN 2018

Nederland digitaal veilig