NCSC ondersteunt OM en Politie Rotterdam bij hackzaak

De Politie Rotterdam heeft een 18-jarige Rotterdammer aangehouden die ervan wordt verdacht de computers van een groot aantal mensen te hebben gehackt. De verdachte kon met behulp van een Remote Access Toolkit (RAT, een type malware) op afstand webcams bedienen, opnames maken en bestanden inzien, wijzigen of verwijderen.

Het Openbaar Ministerie en de Politie Rotterdam hebben het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) om ondersteuning gevraagd bij het vinden van een oplossing voor het detecteren en verwijderen van de malware. Inmiddels is voor het verwijderen van deze gebruikte malware (en gelijkende varianten) een oplossing voorhanden.  Deze oplossing zal onder andere via de site van de NCSC aangeboden worden. Het OM heeft de gebruikte malware aan het NCSC ter beschikking gesteld om deze te delen met leveranciers van antivirus software om op deze wijze samen met de ICT-community te werken aan de bestrijding. 

Samen met Surfright is geconstateerd dat HitmanPro de gebruikte malware herkent en verwijdert. U kunt HitmanPro van de volgende pagina http://www.surfright.nl/rat downloaden. Om het risico van malware op uw computer te verkleinen wijzen we u graag op de ’10 vuistregels voor veilig internetten’ die door het NCSC zijn opgesteld.

Het NCSC gebruikt de informatie uit het onderzoek om te controleren of er gehackte computers zijn die binnen de doelgroep van het NCSC vallen, namelijk de Rijksoverheid en organisaties in vitale sectoren. Dit aan de hand van de informatie die deze organisaties zelf aan het NCSC hebben aangeleverd. Indien dit het geval is zullen deze organisaties worden gewaarschuwd. De informatie over geïnfecteerde IP adressen zal ook worden gedeeld met Abuse Information Exchange, een samenwerkingsverband van de negen grote internet providers, die hun klanten op de hoogte te stellen dat hun computer mogelijk besmet is met malafide software.

Wat is het NCSC?

CSBN 2018

Nederland digitaal veilig