Mogelijkheden veilig videobellen

Tijdens de coronacrisis werken veel mensen vanuit huis. Hiervoor maken organisaties veelvuldig gebruik van videobellen. De afgelopen periode is er veel gezegd en geschreven onder andere in de media over beveiligings- en privacy-aspecten hiervan. Alle software bevat kwetsbaarheden, dat is niks nieuws. Het NCSC doet geen eigen onderzoek naar de werking van specifieke producten, maar over het algemeen is het zo dat als je gebruik wilt maken van videobellen buiten de werkomgeving, de keuze voor een tool sterk afhangt van welke data er gedeeld gaat worden. Deze keuze is in alle gevallen een afweging van de organisatie zelf.

Er zijn verschillende selectietools die kunnen helpen bij het maken van een keuze uit de verschillende mogelijkheden. Zo heeft de Autoriteit Persoonsgegevens een keuzehulp gemaakt voor privacy-aspecten van dit soort diensten. Deze geeft aan wat het risico van dataverlies is bij het gebruik van 13 veelgebruikte videobel-apps: https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/nieuws/keuzehulp-privacy-bij-videobel-apps

Ook het Digital Trust Center heeft een keuzehulp voor veilig videobellen gepubliceerd: https://www.digitaltrustcenter.nl/videobellen

Een ander initiatief van een aantal brancheverenigingen en andere partners is https://www.werkthuisveilig.nl. Zij bundelen adviezen over veilig thuiswerken en verwijzen naar andere bronnen met nuttige en relevante informatie.

De National Security Agency van de Amerikaanse overheid heeft een publicatie uitgebracht met adviezen voor individuele medewerkers over de selectie van commerciële tools voor videobellen. Hierbij hebben ze ook enkele tools tegen deze adviezen afgemeten.