Wie zijn wij?

Een organisatie waar we samen werken, onafhankelijk en objectief. Waar we deel uitmaken van een organisatie, een team, een familie. Waar we een bijdrage leveren die er toe doet. Waar we onmisbaar zijn en het niet alleen kunnen. Waar we niet alleen voor onze doelgroep werken, maar voor heel Nederland. Waar we er zijn in goede tijden en in tijden van crisis. Waar we er zijn voor de continuïteit van Nederland.

Stel je voor dat de lantarenpalen het allemaal niet meer doen. Je telefoon doet het niet meer, treinen rijden niet meer. Dan kom je ineens heel dicht bij de werkelijkheid.

Ik werk bij het Nationaal Cyber Security Centrum als triage officer bij het Fusion Center. Daar lees ik iedere dag berichten over cyber security. Het werkveld van NCSC is vooral de Rijksoverheid en de vitale sectoren. Energiebedrijven, waterbedrijven, telecombedrijven.

Ik ben senior threat analist cyber security vanuit mijn rol maak ik inhoudelijke analyses. Met deze analyses maken we digitale dreigingen inzichtelijk en voornamelijk ook de impact die deze dreigingen mogelijk hebben. Stel dat er een Frans waterbedrijf is gehackt dan gaan wij samen met de watersector in Nederland kijken of deze digitale dreigingen mogelijk ook van toepassing zijn op hun systemen. Met het maken van analyses is het belangrijk dat je de inzichten van elkaar benut.

Er zijn collega's met diverse aandachtsgebieden. We informeren organisaties zowel op technisch vlak als op meer tactisch vlak door context en duiding te geven bij de dreigingen.

Afhankelijk van het project of het incident waar je mee bezig bent gebruiken we verschillende werkmethodes. We gebruiken bijvoorbeeld scrum we gebruiken een inschalingsmatrix om de impact te bepalen.

Alle berichten die eruit gaan, gaan altijd onder het vierogenprincipe dat betekent dat het bericht altijd door meerdere collega's wordt nagekeken.

Incidenten beperken zich niet tot kantoortijden dat betekent dat je ook buiten kantoortijden en zelfs ook 's nachts ingezet kunt worden. Bij incidenten werk je ook vaak onder tijdsdruk Je krijgt heel veel informatie. Dat komt op je af en je moet heel goed de hoofd- en bijzaken kunnen scheiden. Dat betekent dat je ook stressbestendig moet zijn.

De sfeer onderling is heel erg informeel Er is veel ruimte voor doorontwikkeling. Zowel inhoudelijk als op persoonlijk vlak. Om de hoek hier zit het stamcafé van ons waar we vaak na het werk even een drankje doen.

Het is fijn, het is vertrouwd, je hebt ontzettend veel vrijheid en het zijn gewoon allemaal een voor een supercoole mensen Cyber is gewoon cool!

Word jij onze nieuwe collega?

Interesse in een carrière bij het Nationaal Cyber Security Centrum? Volg ons op LinkedIn, Twitter en Werken Voor Nederland.