Met elkaar maken we de digitale veiligheid stapje voor stapje beter

Als het goed gaat met Nederland, hebben wij eigenlijk niks te doen. Ik ben security specialist. Techneut. Ik zit aan de operationele kant bij het NCSC, ik maak technische analyses als er incidenten plaatsvinden. Ik doe ook technisch onderzoek naar onderwerpen die wij nuttig vinden: dat komt vaak voort uit een toename op een bepaald type kwetsbaarheid, of dingen die we met incidenten gezien.

Edwin, Security Specialist

Begrijpen wat stuk kan

Als ik ergens in wil duiken, kan ik er heel diep in schieten. Dat maakt dat ik soms rare werktijden heb: ik verlies mezelf en voor ik het weet is het acht uur ’s avonds. Dat hebben de meeste van mijn collega’s: een enorme nieuwsgierigheid. We kijken niet alleen naar hoe iets werkt, we denken ook anders: ook naar wat je kunt doen om in het digitale domein iets stuk te maken. Als je dat begrijpt dan kun je het beter voorkomen. Die creativiteit samen met mijn nieuwsgierigheid kan ik hier kwijt.

Luchthaven incident

Ik had een keer weekenddienst, toen een luchthaven te maken kreeg met een DDoS aanval. Het was een paar dagen voor de verkiezingen, en een groep activisten claimde de aanval. Dan ben je het allereerste aanspreekpunt, en start een hele machine op. Je signaleert dat de site van de luchthaven eruit ligt, je kijkt of je dat kan verifiëren, dan zoek je contact met het team hier en met de luchthaven. We doen dan heel veel samen. Wij kunnen de aanval niet zelf afslaan: dat moet je in zo’n geval samen met de luchthaven doen. De aanval stopte, maar dan ben je nog niet klaar: wij maken ook een analyse van wat er is gebeurd en wat de impact was.

Website niet beschikbaar

Je zag hier: de website van de luchthaven was een tijd niet beschikbaar. Dat is natuurlijk lastig voor reizigers. Die impact viel nog wel mee, maar interessanter was de link die in de media werd gelegd met de activisten en de aanloop naar de verkiezingen. Dan is het echt onze taak om zo snel mogelijk overzicht te krijgen en om overal aan te denken.

'ICT kun je niet meer wegdenken. Het zit overal in onze samenleving.'

Je wil er voor iedereen zijn

Op zo’n dag voel ik echt dat ik ertoe doe. Dat mensen er echt last van hebben als wij er niet zijn. ICT kun je niet meer wegdenken. Het zit overal in onze samenleving. Ons werkveld is complex. Om alle kennis en kunde bij elkaar te krijgen moet je samenwerken. Wij zijn de onafhankelijke partij die er voor iedereen is, en met elkaar maken we de digitale veiligheid stapje voor stapje beter. Het vroegere Govcert deed dat alleen voor de overheid. Later deden we dat alleen voor Rijksoverheid en vitale sectoren. Maar je wil er voor iedereen zijn. Voor Nederland: grote bedrijven, kleinere bedrijven, zelfstandigen, en uiteindelijk ook iedere Nederlander.