Cybersecurity: een ver van je bed show

Cliché, maar waar: ik wil een verschil maken. En het NCSC is bij uitstek een plek waar je Nederland veilig kunt maken, en direct de impact kunt zien van het werk wat je doet.

Marit, Adviseur

Daar wil ik bij horen

Het NCSC organiseert iedere twee jaar  een grote nationale cyberoefening waar tientallen partijen aan meedoen. Door toeval mocht ik daar ooit aan meewerken. Er werd een aanval gesimuleerd waarbij meerdere Nederlandse bedrijven geraakt werden. In die oefening zag ik dat het NCSC dé plek was waar op dat moment alle sturing vandaan kwam. Ik dacht: daar wil ik bij horen.

Hoe komt cybersecurity tussen de oren?

In mijn werk denk ik constant na over: hoe zorgen we dat cybersecurity tussen de oren komt van alle Nederlanders? Ik geef adviezen en schrijf bijvoorbeeld factsheets. Cybersecurity is voor veel mensen een ver van je bed show, terwijl het veel facetten van ons levens raakt. Of je kunt pinnen of bellen is afhankelijk van ICT. Als er een storing is in het treinmanagementsysteem, dan ligt de hele randstad plat. We kunnen niet meer zonder ICT in Nederland. Dat maakt ons kwetsbaar, want wat als het niet werkt? Mensen zijn zich daar niet genoeg van bewust.

'Ik wil ervoor zorgen dat meer mensen om ons heen luisteren als de technische mensen spreken.'

Indien nodig gaan we gelijk aan de bak

Het NCSC is uniek in haar informatiepositie. Dit is een plek waar supertechnische mensen met heel veel technische kennis werken, maar ook mensen met kennis van de wereld om ons heen. En daarop worden we vertrouwd. Medewerkers zoals ik verbinden die twee gebieden met elkaar en bereiken mensen met wat wij weten. Zowel in crisistijd als daarbuiten. Als het nodig is gaan we gelijk aan de bak. Maar we zijn er ook als er geen crisis is: dan hebben we een goed beeld van wat er speelt in Nederland, bij allerlei verschillende partijen, en helpen we 'gewone' Nederlanders en zakelijke partijen om zich goed te kunnen bewapenen.

Help de hackers helpen

Er zijn heel veel publieke en private partijen in Nederland die zich bezighouden met hoe we ons digitaal veilig maken. Zonder die mensen kunnen wij ons werk niet doen. Als mensen om ons heen daar niet naar luisteren heeft het geen zin wat wij doen. Ik wil ervoor zorgen dat meer mensen om ons heen luisteren als de technische mensen spreken. Want zo ingewikkeld is het nou ook weer niet. Dat is mijn persoonlijke drijfveer: help de hackers helpen!