UPDATE: Kwetsbare Log4j applicaties en te nemen stappen

Het NCSC heeft een lijst online geplaatst op Github met applicaties die kwetsbaar zijn als gevolg van de ernstige kwetsbaarheid in Log4j. Deze lijst is nog lang niet volledig en zal de komende dagen aangevuld worden met informatie over applicaties die nog niet op de lijst staan. Het NCSC heeft partners, organisaties en bedrijven dringend gevraagd om aanvullende informatie te delen op Github. Dit is een makkelijke manier om dit soort informatie te ontsluiten. Deze pagina gaat ook gebruikt worden om scan- en detectiemogelijkheden en Indicators of Compromise (zie Cybersecurity Woordenboek p. 59) bekend te maken.

Het is voor het NCSC niet mogelijk om voor iedere applicatie die gebruik maakt van Log4j het beveiligingsadvies te updaten. Een vermelding van een applicatie op deze lijst mag u daarom zien als een update van het HIGH/HIGH beveiligingsadvies (hoge kans op grote schade).

Het is goed mogelijk dat het voor organisaties onduidelijk is hoe te handelen in deze situatie. Daarom hebben wij een overzicht met te-nemen-stappen gemaakt. Deze leest u op de  overzichtspagina Log4j.