Dossier: Voorkomen, beperken en herstellen van een ransomware-aanval

Sinds enkele jaren neemt de dreiging van ransomware wereldwijd toe. Dit blijkt ook uit het Cybersecuritybeeld Nederland 2020. Deze kwaadaardige software kan elke organisatie treffen die niet de juiste maatregelen heeft genomen. Het NCSC publiceert een ransomware-dossier met maatregelen voor het voorkomen, beperken en herstellen van een ransomware-aanval.

De laatste jaren is er een nieuwe werkwijze in opkomst: kwaadwillenden voeren meer gerichte ransomware-aanvallen uit op doelwitten die een hoger losgeldbedrag kunnen betalen. In het dossier geeft het NCSC een overzicht van de verschillende soorten ransomware, beschrijven we  enkele maatregelen die je als organisatie kan nemen om een ransomware-aanval te voorkomen en geven we advies over wat te doen als uw organisatie geïnfecteerd is met ransomware. In de factsheet Ransomware leest u alles over deze maatregelen.

Met dit dossier ondersteunt het NCSC de Nederlandse samenleving bij het vergroten van de digitale weerbaarheid, specifiek de digitale weerbaarheid van Rijk en vitale aanbieders.