Geslaagde NDN Rijksoverheid meet-up over endpoint detectie

Op 22 april organiseerde het NCSC een (virtuele) Nationaal Detectie Netwerk meet-up voor rijksoverheidsorganisaties. De meet-up bestond uit een dag(deel) vol presentaties en kennisuitwisseling tussen het NCSC, haar samenwerkingspartners en de doelgroeporganisaties. Deze keer stond de bijeenkomst in het teken van endpoint-detectie.

Endpoint-detectie is het continu monitoren van endpoints op cyberdreigingen binnen een netwerk. Een endpoint kan elk apparaat zijn op een netwerk, maar is vaak een workstation van een gebruiker of een server. Door middel van het monitoren van deze zogeheten endpoints kunnen cyberdreigingen zoals ransomware en malware makkelijker voorkomen worden.

Dat endpoint-detectie een actueel onderwerp is werd wel duidelijk met een opkomst van maar liefst 125 deelnemers van meer dan 50 rijksoverheidsorganisaties. Vier doelgroeporganisaties waren bereid hun kennis en ervaring te delen over de door hun gebruikte endpoint-oplossingen. Daarnaast hielden onze samenwerkingspartners AIVD en MIVD een presentatie over een logging-basisconfiguratie van Windows die na afloop van de meet-up werd gepubliceerd op Github. Voor meer informatie over deze basisconfiguratie kunt u hier terecht.

De stroom van interessante presentaties werd afgewisseld met deelsessies in de vorm van breakout-rooms. Tijdens deze deelsessies konden de deelnemers in kleinere groepjes doorpraten over onderwerpen relaterend aan de presentaties. Elke deelsessie werd voorgezeten door een relatiemanager en ondersteund met een inhoudelijk-technisch specialist en een Cyber Threat Intel-specialist van het NCSC. Dit vormde een zeer gewaardeerd interactief onderdeel van de meet-up.

NDN

Klik hier voor meer informatie over het NDN. Wilt u meer weten over hoe u de volgende NDN-meet-up bij kan wonen? Neem dan contact op met het NCSC via info@ncsc.nl.