Matthijs van Amelsfort per 1 september directeur NCSC

Na een uitgebreide selectieprocedure is Matthijs van Amelsfort met ingang van 1 september 2024 benoemd tot directeur van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).

Vergroot afbeelding Matthijs van Amelsfort
Beeld: ©Matthijs van Amelsfort / NCSC

Matthijs van Amelsfort is nu werkzaam bij de Politie Landelijke Eenheid Opsporing en Interventies, Dienst Landelijke Recherche (DLR). “Als hoofd van het Team High Tech Crime van de politie heb ik de ingrijpende gevolgen gezien van een cyberaanval op een organisatie en de samenleving. De huidige geopolitieke situatie en de constante groei van cybercrime maken het belang van een goede digitale weerbaarheid van Nederland belangrijker dan ooit. De implementatie van NIS2-richtlijn heeft grote invloed op het NCSC. Ik kijk er naar uit om deze opgave, samen met de collega’s van het NCSC en onze publiek-private partners, aan te gaan. Mijn opgedane kennis, ervaring en enthousiasme over het cyberdomein gaan mij hierbij zeker helpen.”

Matthijs is vanaf de start van zijn loopbaan werkzaam in de wereld van digitale opsporing, eerst bij de Politie Regio Utrecht, later bij het Korps Landelijke Politiediensten Nationale Recherche Eenheid Dieptespecialismen & Innovatie en als teamleider bij het Recherche Samenwerkingsteam te Curaçao. De afgelopen tien jaar heeft hij verschillende afdelingen geleid van de Dienst Landelijke Recherche (DLR) op het gebied van cybercrime en digitale opsporing. Hij rondde tevens twee studies af: Master Forensic Computing and Cyber Crime Investigation (University College Dublin) en een Master Management Wetenschappen aan de Open Universiteit.

Vacaturehouder Ric de Rooij, plaatsvervangend secretaris-generaal: “Ik ben heel blij met de komst van Matthijs als directeur NCSC. Matthijs neemt belangrijke kennis van en ervaring met cybersecurity met zich mee. De organisatie staat voor forse opgaven en ik heb er alle vertrouwen in dat Matthijs met zijn gedrevenheid, energie en kennis van zaken deze opgaven in goede banen gaat leiden.”

De benoeming op deze ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door directoraat-generaal ABD en het ministerie van JenV. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.