Virtualiseer met verstand

Virtualisatie van ICT-diensten zorgt voor efficiƫnter en flexibeler gebruik van hardware. Deze factsheet gaat over specifieke risico's die ontstaan wanneer u virtuele servers gebruikt om ICT-diensten uit te besteden. Uw virtuele server heeft op de host een onbekend aantal virtuele buren. Met de nieuw ontdekte Flip Feng Shui-aanvalstechniek kan een aanvaller een virtuele buur binnendringen of malware laten installeren.

Flip Feng Shui is een significante verandering van het risicoprofiel van virtuele servers. Sidechannelaanvallen waren vooral een theoretisch risico. Dat geldt dus niet voor Flip Feng Shui. Deze factsheet is gericht op op informatiebeveiligers, beheerders en architecten van organisaties die gevirtualiseerde diensten via cloudservers afnemen of intern gebruiken.

Hostingpartijen kunnen de Q&A-lijst met handelingsperspectief downloaden: Flip Feng Shui-aanvalstechniek: vraag en antwoord

Deze publicatie wordt niet meer actief onderhouden door het NCSC. De informatie in deze publicatie kan daarom verouderd zijn.