Werken bij het NCSC

Bij het Nationaal Cyber Security Centrum werken mensen met een hackersmentaliteit. Die altijd tot in detail nieuwsgierig zijn naar hoe iets in elkaar steekt. Securityspecialisten, adviseurs en analisten die technische inhoud kunnen vertalen naar praktische adviezen. Die een discussie met collega’s niet uit de weg gaan. Mannen en vrouwen die zich continu doorontwikkelen en daar alle ruimte voor krijgen. De gemene deler? Iedereen bij het NCSC wil Nederland veiliger maken. En het internet, en daarmee eigenlijk de hele wereld. Benieuwd naar jouw carrièremogelijkheden bij het NCSC?

Stel je voor dat de lantarenpalen het allemaal niet meer doen. Je telefoon doet het niet meer, treinen rijden niet meer. Dan kom je ineens heel dicht bij de werkelijkheid.

Ik werk bij het Nationaal Cyber Security Centrum als triage officer bij het Fusion Center. Daar lees ik iedere dag berichten over cyber security. Het werkveld van NCSC is vooral de Rijksoverheid en de vitale sectoren. Energiebedrijven, waterbedrijven, telecombedrijven.

Ik ben senior threat analist cyber security vanuit mijn rol maak ik inhoudelijke analyses. Met deze analyses maken we digitale dreigingen inzichtelijk en voornamelijk ook de impact die deze dreigingen mogelijk hebben. Stel dat er een Frans waterbedrijf is gehackt dan gaan wij samen met de watersector in Nederland kijken of deze digitale dreigingen mogelijk ook van toepassing zijn op hun systemen. Met het maken van analyses is het belangrijk dat je de inzichten van elkaar benut.

Er zijn collega's met diverse aandachtsgebieden. We informeren organisaties zowel op technisch vlak als op meer tactisch vlak door context en duiding te geven bij de dreigingen.

Afhankelijk van het project of het incident waar je mee bezig bent gebruiken we verschillende werkmethodes. We gebruiken bijvoorbeeld scrum we gebruiken een inschalingsmatrix om de impact te bepalen.

Alle berichten die eruit gaan, gaan altijd onder het vierogenprincipe dat betekent dat het bericht altijd door meerdere collega's wordt nagekeken.

Incidenten beperken zich niet tot kantoortijden dat betekent dat je ook buiten kantoortijden en zelfs ook 's nachts ingezet kunt worden. Bij incidenten werk je ook vaak onder tijdsdruk Je krijgt heel veel informatie. Dat komt op je af en je moet heel goed de hoofd- en bijzaken kunnen scheiden. Dat betekent dat je ook stressbestendig moet zijn.

De sfeer onderling is heel erg informeel Er is veel ruimte voor doorontwikkeling. Zowel inhoudelijk als op persoonlijk vlak. Om de hoek hier zit het stamcafé van ons waar we vaak na het werk even een drankje doen.

Het is fijn, het is vertrouwd, je hebt ontzettend veel vrijheid en het zijn gewoon allemaal een voor een supercoole mensen Cyber is gewoon cool!

Word jij onze nieuwe collega?

Interesse in een carrière bij het Nationaal Cyber Security Centrum? Bekijk dan ons vacatureoverzicht op Werken voor Nederland. Niets voor jou? We maken graag we een keer vrijblijvend kennis. Het NCSC zoekt ambitieuze mensen die het cybersecurity-DNA met zich meedragen. Ben je benieuwd naar wat wij doen, hoe we dat doen en welke carrièremogelijkheden wij je kunnen bieden? Neem dan contact op of
kijk op www.werkenvoornederland.nl voor onze meest actuele vacatures.