Veilig thuiswerken

Veel mensen werken (deels) thuis. Dit vraagt om de juiste thuiswerkfaciliteiten, waaronder een veilige verbinding.
Het NCSC adviseert daarom maatregelen te treffen om veilig thuiswerken mogelijk te maken. 

Wat kun je als organisatie doen?

Het NCSC adviseert om een beveiligde verbinding in te stellen zodat medewerkers vanuit huis het bedrijfsnetwerk kunnen benaderen, indien je organisatie dit nog niet heeft ingericht. Hierbij kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een Virtual Private Network (VPN) of een andere veilige thuiswerkoplossing. Maak hierbij zoveel mogelijk gebruik van multifactorauthenticatie en dwing sterke wachtwoorden af. Stel eventueel extra monitoring in op applicaties die essentieel zijn voor thuiswerken en houdt ook rekening met een mogelijke overbelasting of uitval van deze applicaties.

Wat kunnen medewerkers doen?

  • Maak gebruik van een vertrouwd en beveiligd (wifi)netwerk.
  • Houd rekening met een langere reactiesnelheid door capaciteitsproblemen, waardoor applicaties trager kunnen werken.
  • Klik niet op links in e-mailberichten, open geen onbekende bijlagen en vul geen gegevens in bij e-mailberichten die u niet verwacht of van een onbekende afzender zijn.
  • Houd de organisatierichtlijnen aan betreffende informatiebeveiliging. Ga bewust om met informatie thuis en wat je bespreekt in berichtenapps of tijdens een videoconference.
  • Volg de richtlijnen van de organisatie omtrent gebruik van hard- en software. Denk aan gebruik van privé- en randapparatuur en het installeren van applicaties.